AgroBroker
21.01
2013
Noi metode de impozitare a veniturilor obtinute din cresterea animalelor, silvicultura si piscicultura
Categoria:
Legislatie
Tara:
Romania
Noua modalitate de impozitare din agricultura, care va fi discutata marti in sedinta de Guvern, nu se va aplica persoanelor juridice, ci doar persoanelor fizice, a anuntat, luni, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, la intalnirea cu partenerii sociali.

"Nu este vorba despre un nou impozit ci despre schimbarea modalitatii in care se impoziteaza persoanele fizice, iar persoanelor juridice care lucreaza in agricultura nu li se schimba nimic in modalitatea actuala de impozitare. Daca pana acum pentru persoanele fizice care au suprafete de teren modalitatea de impozitare era sub o anumita forma si conducea la un impozit de 214 lei pe hectar, acum vor plati un impozit de 96 de lei pe hectar. Principiul pe care am luat aceasta decizie se refera la o anumita relaxare fiscala pentru persoanele fizice care plateau un impozit in agricultura, insa baza de impozitare creste", a precizat Constantin.
Seful MADR a mentionat ca aceasta noua modalitate de impozitare nu se va aplica persoanelor din domeniul productiei vegetale care au sub doua hectare si nici crescatorilor de animale care au sase porci sau trei vaci, adica animalele crescute in gospodaria proprie pentru autocosum.

O masura care va reduce evaziunea fiscala
Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu a spus ca este o masura de natura fiscala de simplificare a impozitarii in domeniul veniturilor obtinute din agricultura.
"Este o masura care are rolul de a asigura o echitate a impozitarii pentru toti contribuabilii si toti cei care realizeaza venituri din domeniul agricol, avand rolul fundamental si substantial, pe langa crearea unui mediu concurential, de a reduce evaziunea fiscala. Mai mult, sistemul de impunere propus este mult diminuat fata de cel actual, adica sarcina fiscala este undeva la jumatate", a spus Chitoiu.
In opinia acestuia, interesul autoritatilor este de a fiscaliza cat mai mult activitatea agricola si de a crea premisele comasarii terenurilor astfel incat activitatile sa devina eficiente.

Plata impozitului se face dupa primirea subventiilor
Din punct de vedere al stabilirii sarcinii fiscale, Chitoiu a spus ca se doreste nu numai simplificarea in aplicare ci si in colectare.
"Am stabilit ca modalitate de determinare a bazei impozabile, ca o norma de venit net anual, care va fi impozitata. S-a avut in vedere ca termenele de plata sa fie dupa ce agricultorii incaseaza banii din vanzarea productiei sau sub forma de subventii si, de aceea, le-am stabilit in trimestrul patru. O transa va fi la 25 octombrie si ultima la 15 decembrie. Am inteles ca acestea sunt perioadele cele mai bune, astfel incat agricultorii sa-si plateasca impozitele. Interesul nostru nu este de a stabili perioade de plata cand nu au bani si pe urma sa le aplicam majorari si penalizari si sa alergam dupa ei sa incasam aceste impozite. Interesul nostru este de a veni in sprijinul agricultorilor si de a stabili o modalitate simpla de plata", a subliniat ministrul Finantelor.
Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, si Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, s-au intalnit luni cu partenerii sociali pentru a discuta pachetul de masuri fiscale privind impozitarea in agricultura.

MFP a lansat spre dezbatere publica un proiect de Ordonanta ce urmareste revizuirea sistemului de impozitare a veniturilor din activitati agricole prin extinderea sferei veniturilor impozabile prin includerea celor din cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animala, in stare naturala, precum si a veniturilor din silvicultura si piscicultura, precum si determinarea venitului anual pentru veniturile din activitati agricole numai pe baza normelor anuale de venit si eliminarea modalitatii de determinare a venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate in partida simpla.
"Incepand cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de catre directiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se aproba si se publica de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, pana cel tarziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplica aceste norme de venit", se arata in document.

Persoanelor juridice care lucreaza in agricultura nu li se schimba nimic in modalitatea actuala de impozitare

Sursa: Agroinfo.ro