Trimite unor prieteni
Email 1:
Email 2:
Email 3:
Email 4:
Email 5:
18.09
2013

Norme minime de igiena pentru comercializarea laptelui, din 2014

Categoria:
Legislatie
Tara:
Romania
Descarca varianta PDF
Tipareste
Dupa 1 ianuarie 2014, micii fermieri vor trebui sa respecte norme minime de igiena, daca vor sa-si vanda laptele pe piata, in conditiile in care la finele lui 2013 expira perioada de tranzitie aprobata Romaniei pentru alinierea la cerintele comunitare de igiena a laptelui de vaca materie prima.

"Noi am avut o serie de instruiri in cursul acestui an in care am explicat atat marilor fermieri cat si micilor fermieri, crescatori de taurine, ca pentru a ajunge pe piata cu lapte conform noilor cerinte UE trebuie respectate niste norme de igiena. Nu exista nicio o interdictie prin care micii fermieri sa nu isi poata vinde laptele pe piata din 2014, insa trebuie respectate conditiile de igiena, si aici ma refer la igiena celui care mulge animalul, igiena ugerului, a vaselor in care este colectat laptele si bineinteles racirea imediata a laptelui pentru a reduce inmultirea bacterilor", a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Vladimir Manastireanu.

Potrivit acestuia, micii fermieri cu 2-3 vaci nu trebuie sa faca investitii in vederea obtinerii unui lapte conform cu cerintele UE, insa cei care au mai multe animale si obtin o cantitate de lapte mai mare, trebuie sa-si achizitioneze un aparat de muls si un racitor. 

"Daca un taran are doua vaci in curte nu este nevoie sa achizitioneze un mulgator, ci doar sa respecte igiena mulsului, respectiv a mainilor, a ugerului, a vaselor de colectat lapte si binenteles sa introduca imediat laptele muls la frigider, la o temperatura intre 0 si 4 grade Celsius. Sunt conditii minime de igiena pentru taranul care are doua-trei vaci in curte si nu cred ca sunt foarte greu de indeplinit. Pentru cei care au mai multe vaci, 4-5 animale, iar cantitatea de lapte este mai mare, intr-adevar este nevoie de o minima investitie pentru un aparat de muls si un racitor. Aici si forma asociativa a crescatorilor de animale reprezinta o solutie pentru partea cu investitii", a explicat seful ANSVSA.

Perspectivele industriei laptelui si produselor lactate pentru anul 2014 a fost unul dintre subiectele dezbatute in sedinta Grupului de lucru „Filiera laptelui” din cadrul Consiliului Consultativ al ANSVSA din 12 septembrie, avand in vedere finalizarea perioadei de tranzitie pentru calitatea laptelui materie prima.

Sursa: Agroinfo.ro
Alte stiri din aceeasi categorie
Conform unui proiect de lege privind aprobarea OUG nr. 40/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscale, ...
In cadrul sedintei de Guvern de ieri, membrii Executivului de la Bucuresti au adoptat Hotararea pentru completarea HG 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice ...
Pana la sfarsitul lunii august, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a reatestat 110 produse traditionale, dar a respins alte 119 documentatii. Chiar ...
Termenul limita pana cand fermierii vor putea depune cererile privind acordarea ajutorului specific se va prelungi pana la data de 28 noiembrie 2014, potrivit unui proiect ...
Guvernul a aprobat, in sedinta de marti - 19 august, infiintarea, la nivelul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), a unei ...
Termenul limita pentru depunerea cererilor de plata aferente ajutorului pentru cantitatile de motorina achizitionate si utilizate in trimestrului II al anului 2014 este ...